Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

25 Μαρτίου 2015: ‘Ο Πανηγυρικός της ημέρας’…… ‘απαράδεκτος’

25η Μαρτίου 2015, Ιερός Ναός Κοίμησης Θεοτόκου, Άνοιξη


Την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας σύμφωνα με το πρόγραμμα είχε αναλάβει ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Άνοιξης κος Παναγόπουλος Γεράσιμος.

Τελειώνοντάς τον, ακούστηκαν μέσα στην εκκλησία φωνές: Απαράδεκτος !!


Ζούμε σε Δημοκρατία και ο καθένας μας μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη.
Μπορεί για κάποιους σήμερα να ζούμε σε οικονομικό ζυγό, όπως υποστήριξε ο κος Παναγόπουλος, και για κάποιους άλλους να ζούμε το αποτέλεσμα των ενεργειών μας που  σαν μωρές παρθένες αντί να κτίζουμε την χώρα μας με τα ευρωπαϊκά κονδύλια εμείς τα σπαταλούσαμε σε τζιπ, διακοποδάνεια, φοροδιαφυγή, επιλεκτικές συντεχνιακές ρυθμίσεις, πρόωρες συντάξεις.

Όμως! την προσωπική σου γνώμη την κρατάς για τον εαυτό σου, τους φίλους σου, την οικογένεια σου, το κόμμα σου, ΟΧΙ για τον πανηγυρικό της ημέρας. Τον οποίο μάλιστα τον εκφωνείς μπροστά σε μαθητές και μαθήτριες που μπορεί και να τον ακούσουν και να τον πάρουν στα σοβαρά.

Στον Πανηγυρικό θα πρέπει να εκφράσεις το κοινό αίσθημα, την κοινή άποψη, τον κοινό νου, αυτό δηλαδή που σαν σύνολο η ελληνική κοινωνία σήμερα εκφράζει. Και αυτό είναι ότι είμαστε Ευρωπαίοι, ‘Δυτικοί’, αλληλέγγυοι των Άγγλων Γάλλων Γερμανών Τσέχων και λοιπών λαών της Ευρώπης οι οποίοι επ΄  ουδενί χαρακτηρίζονται «Δυτικοί βάρβαροι».

Τελικά οι λίγοι συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην δοξολογία και άκουσαν τον Πανηγυρικό στην Άνοιξη, δεν θα τον θυμούνται, δεν θα θυμούνται τον «οικονομικό ζυγό» δεν θα θυμούνται τους «δυτικούς βαρβάρους» δεν θα θυμούνται τον κο Παναγόπουλο θα θυμούνται το τελευταίο... «Απαράδεκτος». 

Είναι κρίμα. Η αξία του εορτασμού των εθνικών επετείων βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην συσπείρωση των πολιτών, στον παραδειγματισμό των μαθητών και μαθητριών, στην εμψύχωση μας να αγωνιστούμε για ένα κοινό όραμα.


Πρόδρομος Παπαβασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου